Ta hand om dig själv Self-care!

Vad innebär begreppet Self care? Det handlar om att ta hand om sig själv på bästa sätt när det gäller vår mentala, fysiska och känslomässiga hälsa. Att lyssna inåt till oss själva, prioritera och göra det som får oss att må bra på lång sikt. Att fylla vårt liv med det som ger oss energi. Att acceptera och älska oss själva så som vi är. Sunda levnadsvanor som ofta framhålls är lämplig kost, fysisk aktivitet, goda sömnvanor och att undvika rökning, droger, alkohol och stress.

Det låter ju inte så komplicerat ,men Hur gör man detta rent praktiskt? Det är väldigt olika och individuellt vad som är Self -care för oss så det är viktigt att du hittar det som är rätt för dig. Det första du behöver göra är att stanna upp och blicka inåt (till ditt hjärta – din magkänsla) för att bli medveten om vad du behöver för att ta hand om dig på bästa sätt. Så sätt dig ner en stund, ta fram en anteckningsbok eller ett papper och börja sätta ord vad det innebär för dig.

Här är lite frågor som kan vara till hjälp:
  • Vad är viktigt och meningsfullt för mig?
  • Vad gör mig glad?
  • Vad behöver jag just nu?
  • Vad ger mig energi?
  • Vad är återhämtning för mig?
  • Vad skapar trygghet för mig?
  • vad behöver jag mer av i mitt liv?
  • Vad får mig att må bra?

Lite inspiration:

Varukorg