Brytbröd
En sats blir 3 bröd
1 pkt jäst
7 dl vatten
1 msk salt
1 tsk socker
Mjöl- Här jag brukar variera mellan, vetemjöl, vetemjöl special. Ibland tar jag i lite dinkel eller/och kruskakli

 

Blanda allt till en lös deg. Jäs i 1 timme. Dela degen i 3 delar, snurra dem och lägg på en plåt (använd mjölade händer).
I vissa bröd rullar jag in små bitar av soltorkade tomater och ost eller kryddor/ frön.
Strö på tex solrosfrön, sesamfrön, havssalt, kryddor

 

Ulricas jordgubbs & rabarber marmelad
Jordgubbar 2/3
Rabarber 1/3
Vaniljsocker så där 1-2 tsk
Syltsocker och koka enligt anvisning

Innan jag häller upp marmeladen på burk tillsätter jag en gnutta kanelpulver.

 

Bröd med nötter, frön & dinkel
1 bröd

 

 

 

2 dl havregryn eller grahamsmjöl
5 dl siktat dinkel mjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl grovt hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl naturell yoghurt
3 msk honung
1 äpple
blandade frön, örter, havssalt etc, lite som man tycker till dekoration

Gör så här:
Sätt ugnen på175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner yoghurt, honung och blanda väl. Riv i äpplet. Lägg bakplåtspapper i en brödform och häll i smeten. Strö på frön och lägg på några örtblad. Grädda brödet på nedersta valsen i ca 80 minuter.
Super lätt & gott!


Dinkelsallad med variation
Börja med att banda till en dressing av olja, vinäger, dijonsenap, svartpeppar, salt, vitlök + lite vatten.

Koka dinkel och låt det svalna.

Blanda sedan dinkel med (jag brukar ta lite vad jag har hemma) tex bönor, paprika, tomat, mozzarella eller fetaost, rödlök. Jag brukar lägga grönsallad runt. När det är säsong för rödbetor är det gott att ugnsbaka dem och sedan lägga dem runt dinkelsalladen. Dekorera med basilikablad eller persilja.
Ät och njut!

 

Skaldjursfyllda cannelloni med hummer sås
250 gr färska lasangeplattor
1 burk kräftstjärtar i lag (340g)
1 burk musslor (225g)
170 g fryst surimi
250 g ricottaost
1 vitlökslyfta, pressad
3 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hummersås:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk olivolja
1 dl torrt vin
3 dl vatten
1 1/2 msk konc hummerfond
2 dl creme fraiche
1 tsk salt

Gör så här:
Cannelloni: Sätt ugnen på 200 gr. Sila av lagen från skaldjuren. grovhacka skaldjuren och blanda med ricotta, vitlök, dill, salt, peppar. Skär lasangeplattorna i ca 15 cm långa bitar. Fördela fyllningen på plattorna och rulla ihop. Lägg dem i en smord ugnssäker form.

Hummersåsen: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och tomatpurén i olivoljan. Tillsätt vin, vatten och hummerfond. Låt sjuda i ca 10 min. Blanda i creme fraiche. Smaka av med salt. Häll såsen över skaldjurscannellonin och grädda mitt i ugnen i ca 20 min, tills pastan blivit mjuk.

Går bra att förbereda i förväg!

Ulricas plommon marmelad
Plommon, skalade och delade
Vaniljsocker så där 2-3 tsk
Syltsocker och koka enligt anvisning

Innan jag häller upp marmeladen på burk tillsätter jag saft från en lime eller en gnutta kanel. Det är gott att blanda i både lime och kanel :).

 

Kräft- och curryäppelsallad
600 gr skade kräftstjärtar
2 äpplen
1 röd lök
200 gr isbergssallad
150 gr broccoli
1 dl crème fraiche & 2 msk majonäs
1 tsk curry

1. Hacka kräftstjärtarna och äpplen grovt och löken fint. Bryt små buketter av broccolin. Blanda samman i en skål. Tillsätt majonäs och crème fraiche. Smaka av med curry
2. Lägg upp isbergssalladen på tallrik med kräft- och curryäppelsalladen ovanpå.

 

Kycklingpaj
Pajdeg
:
2 dl dinkelmjöl,
100gr smör,
1 msk parmesanost (jag brukar nog ta lite mer…)
Förgrädda pajskal i 13-15 min 200 gr
Fyllning;
4 ägg, 1 dl mjölk, 2dl grädde, salt + peppar  vispa ihop
fetaost 200gr
Kyckling steks med salt, peppar, chilikrydda, soja. Häll i purjolök och soltorkade tomater och stek med på slutet.

Kyckling, lök, tomat i botten på förgräddat pajskal, på med äggstanningen och sist smulad fetaost.
In i mitten av ugnen 200 gr ca 25 min

 

Chocolate chip cookies, 24 stora kakor

 Ingredienser
3dl vetemjöl, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk salt, 2 ägg, 4,5 dl farinsocker, 0,75 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 200 gr smör (mjukt), 6,5 dl havregryn, 0,5 dl mjölk, 300 gr mörk choklad grovhackad

Tillagning
1. Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, bikarbonat och salt.

2. Vispa äggen lätt. Blanda därefter i farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp. Rör ner smör.
3. Häll i havregryn och rör om ordentligt. Tillsätt mjölblandningen och eventuellt mjölk om degen verkar torr. Arbeta ihop degen.
4. Blanda ner den grovt hackade chokladen.
5. Klicka ut kakor av degen med hjälp av 2 skedar på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 12-15 min. Låt svalna på plåten.

 

Gott BRÖD i långpanna, KAVRING!
1 1/2 liter filmjölk
6dl mörk sirap
6 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
3,2 liter rågsikt

Rör ihop till en kladdig smet: ös upp i långpanna (smord eller på bakplåtspapper)

Ugn: 100° i 1 tim, 150° i 1 tim, 15 min eftervärme

Jag brukar dela till 6 st limpor, Lycka till!